Ο πρόεδρος της Contships με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Πτωχοκομείου παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποκτά το δικό του «σπίτι» στην Αθήνα, τον Ιερό Ναό, του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, βρέθηκε στην Αθήνα, και χοροστάτησε στη λειτουργία της Κυριακής.

Συγκεκριμένα τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Επίσης παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, και εκπρόσωποι της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη και ο εφοπλιστής Νικόλαος Πατέρας, με δωρεά του οποίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακαινιστικές εργασίες στον ιστορικό αυτό Ναό.

Yπενθυμίζεται πως ο Νικόλας Πατέρας πρόσφατα ανακαίνισε και τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται μέσα στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός.

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική, διότι παραχωρήθηκε -με την υποστήριξη και την συμβολή του Αρχιεπισκόπου ο εν λόγω Ναος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μίλησε, ακόμη, για την ιστορία του ναού και έκανε αναφορά στους ευεργέτες του ναού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο, τον δήμαρχο Αθηναίων και την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο και αναφέρθηκε στην παραχώρηση του ναού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η υποστήριξη από τον Νικόλα Πατέρα

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, που παραχωρήθηκε από την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο, που εποπτεύεται από τον Δήμο Αθηναίων, βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Πλουτάρχου και αναγέρθηκε τo 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, με βάση σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.

Πρόκειται για έναν ναό ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, οι οποίες διαπνέονται από «αισθητικήν συγκίνησιν» και οι οποίες την κατατάσσουν από πλευράς ρυθμού στον Νεοβυζαντινό ρυθμό.

Το 2008, με τις ευγενείς δωρεές της οικογένειας Νικόλα Πατέρα, έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των αγιογραφιών και των μαρμάρων στο εσωτερικό του ναού, καθώς και η επισκευή της στέγης, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες αλλά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το 2019 λόγω εισροής υδάτων από την οροφή ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά ακόμη μία φορά η οικογένεια Πατέρα ανέλαβε την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και τη συντήρηση των αγιογραφιών.

 

Source: ZOUGLA.GR