Yiannis Moralis / Benakis’ Museum Exhibition

Το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη συμπράττουν στην οργάνωση της αναδρομικής έκθεσης του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:00 μμ, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2019.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει συνολικά το έργο του Γιάννη Μόραλη και να συγκροτήσει έτσι το οπτικό του σύμπαν. Η διάταξή της είναι χρονολογική και παρακολουθεί τον Μόραλη από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000. Τη χρονολογική-βιογραφική ροή «σπάνε» χωρίς όμως να τη διαταράσσουν, αρκετές θεματικές μικρότερου μεγέθους, σαν εκθέσεις μέσα στην έκθεση, αφιερωμένες στο έργο του Σύνθεση Α’ – που αποτέλεσε κατάληξη και ολοκλήρωση δεκάδων σχεδίων, προσχεδίων και σπουδών- σε πορτρέτα φίλων και προσωπικοτήτων, στον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι και τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

Για την έκθεση συγκεντρώθηκαν περίπου 200 έργα ζωγραφικής, ερανισμένα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα έργα συμπληρώνονται και αναδεικνύονται από ισάριθμα σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικές πλάκες, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες.

Η έκθεση συνεχίζει και επεκτείνει την πρώτη μεγάλη αναδρομική του Γιάννη Μόραλη στην Εθνική Πινακοθήκη το 1988, προσθέτοντας όλη τη δημιουργική του δράση έως τον θάνατό του και παρουσιάζοντας για πρώτη φορά αυθεντικά κοστούμια από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Χοροδράματος, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του αρχείο του που είχε δωρίσει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.

Ο επισκέπτης της έκθεσης παρακολουθεί εξελικτικά την πορεία του Γιάννη Μόραλη: τα φοιτητικά του χρόνια ως ταλαντούχο φοιτητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, τις σχέσεις του με το
δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό και τη μαθητεία του στο εργαστήριο χαρακτικής, τη συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη και το Παρίσι μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Νίκο Νικολάου, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, την αρχική αναγνώριση από το κοινό, την εκλογή του ως καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, τη σκηνογράφηση παραστάσεων του Ελληνικού Χοροδράματος, του Θεάτρου Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου και τη συνεργασία του με την Ραλλού Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κάρολο Κουν, τη συμμετοχή του στη Biennale Βενετίας του 1958, τη φιλοτέχνηση των όψεων του Ξενοδοχείου Hilton, την επίπονη γέννηση των μνημειακών Επιτυμβίων Συνθέσεων του 1958-1962, την έναρξη της συνεργασίας του με την κεραμίστα Ελένη Βερναδάκη με τη δημιουργία συνθέσεων σε κεραμικές πλάκες για έργα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, την εικονογράφηση των Ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη και τη δημιουργία εξωφύλλων για τις εκδόσεις Ίκαρος, και τέλος, τη στενή του συνεργασία με τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη και την είσοδό του στην ώριμη περίοδο της λεγόμενης αφαίρεσης απλοποίησης των μορφών.

Για τους επισκέπτες θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) ηχητική ξενάγηση, βασισμένη σε 23 επιλεγμένα έργα του Γιάννη Μόραλη. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν μέσω QR-code με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων και την απεριόριστη ασύρματη πρόσβαση στο internet που διαθέτουν οι χώροι του Μουσείου Μπενάκη, αποτέλεσμα της μεγάλης χορηγίας της Nova.]

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παΐσιος
Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος
Γραφιστικές εφαρμογές: Ντόρα Πικιώνη

Την έκθεση θα συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένη έκδοση από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2018.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 6-10 χρονών, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους
από τη ζωγραφική του Γιάννη Μόραλη. Ενώ παράλληλα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από ξεχωριστούς καλεσμένους, τα ονόματα των οποίων, καθώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη έχει σχεδιάσει μια νέα συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από το έργο του Γιάννη Μόραλη. Τα αντικείμενα αυτά θα διατίθενται προς πώληση σε όλα τα πωλητήρια του Μουσείου, καθώς και στο benakishop.gr